Ads 468x60px

Pages

Monday, October 28, 2013

Resipi Rendang Daging (Utara)

Rendang Daging Utara

Al-kisahnya suatu hari sebelum hari raya Aidiladha baru2 ni, mak mertua saya dan ank bongsu kesayangannya (suami sy la tu) berpakat utk buat special request suruh sy masak rendang daging... seumur hidup yg dh masuk 30-an ni, x pernah sy masak rendang. biasanya kan org yg lebih 'makan garam' (dlm erti kata lain org yg lebih tua dr kita) yg masak rendang utk raya... kita yg 'muda' (muda la sangat kan) hanya tahu makan je... sediakan bahan2 tu pernah la jugak.. takat tolong kupas bawang, potong, blender bahan2 je la... x pernah tengok pun mcm mn rendang dibuat. x pernah amik kisah pun sebelum ni... tiba2 masa hari kejadian, ada pulak yg mintak sy masakkan rendang... utk santapan hari raya pulak tu (nasib baik raya haji... sehari sblum raya nk masak, sbb x posa, bleh la rasa... klau raya puasa, jenuh gak la nk rasa asam garam nya).

mak mertua suruh buat mcm resipi yg mak saya biasa buat... maka, pd pagi hari kejadian, sy pun call la mak utk mintak resipi... mak kata senang ja... bg dia senang la kan... dh berapa thn duk masak resipi yg sama ja... sy ni 1st time nk masak rendang ni... tanpa bantuan dr 'masterchef' pulak tu... lain la klau masak sama2 dgn mak, boleh jugak la nk belajar... mcm2 perasaan yg melanda masa tu... risau, takut x menjadi seperti yg diingini... rasa excited pun ada gak... nk tau mcm mn la rasa air tangan sy sendiri masak utk menu raya... lps dh dpt resipi dari mak, sy pun rasa sikit konfiden la... mak pulak asyik bg kata2 semangat "mesti boleh buat punya, bukan susah pun"... so, pagi2 encik suami p pasar cari daging & bahan2 utk buat rendang... yg bestnya, x byk bahan yg kena beli sbb kt rmh mak mertua, mcm2 tanaman ada... serai, lengkuas, cili api (cabai melaka), kelapa (nyioq) -utk santan, daun kunyit... semuanya fresh dari kebun, kutip dari keliling rmh ja...

mak sy pesan, bahan2 dia mmg kena bagi banyak... baru la timbul rasa sedap rendang nnt... resipi yg sy nk share ni adalah utk sekilo daging... klau nak buat lebih, bahan2 pun kena lebih la...

utk masak rendang ni, mmg amik masa yg lama... nk sediakan bhn2 yg banyak tu dh satu hal... nk masak ats api ja, amik masa 2jam... sbb dari bahan2 tu cair, nk kena masak bg pekat & pecah minyak... lps tu buh santan, cair balik... masak lg smpai pekat semula & naik minyak lg skali... lps 2jam masak... syukur Alhamdulillah... rasanya sungguh enak sekali! mak mertua puasa ms tu... so, dia mkn ms buka puasa la... semua puas hati... encik suami & mak mertua asyik puji je... siap la lps ni... tiap2 kali nk raya, mak mertua akan ikat kontrak la utk saya masak rendang.... ;)

ok, ni resipi utk buat rendang daging yg sedap dicicah oleh ketupat palas... (ketupat palas je sy x reti nk buat pulutnya & balut... dh pernah try nk balut byk kali, tp x pernah jadi sbb tangan x berseni kot)

Bahan-bahan:
1 kg daging lembu (dipotong kecil, cuci bersih, toskan)
Santan pekat (1biji kelapa yg diparut)
Asam keping (lebih kurang 10keping)
Daun kunyit (4 helai je) - dipotong halus seperti daun pandan-bunga rampai
Gula (secukup rasa, kalau x silap sy buh 4 sudu besar)
Garam halus (secukup rasa, sy buh 2 cubit)

Bahan-bahan untuk dikisar:
Cili kering
Serai (10-15batang)
Lengkuas (bila dh potong kecil, boleh dpt dlm segenggam tangan)
Halia muda (2-3 ketul)
Bawang merah (10-15 ulas)
Bawang putih (7-8 ulas)
Cili api a.k.a cabai melaka (klau nak pedas, kena buh lebih. kalau x silap, hampir segenggam jugak la)
Air (utk mudahkan blend)

*disebabkan bahan2 ni banyak, saya blend asing:
  1. Cili kering
  2. Bawang merah, bawang putih
  3. Halia, lengkuas, serai, cili api
Bahan-bahan untuk ditumis :
Bawang merah (7 ulas) - dipotong halus
Bawang putih (7 ulas) - dipotong halus
Halia (1 ketul) - dipotong halus
Kulit kayu manis
Minyak masak


Cara-cara membuatnya:

  1. Masukkan bahan2 yang telah dikisar sekali dengan daging dan gaul supaya sebati (orang kedah kata 'hawas'). Biarkan seketika.
  2. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan untuk ditumis sehingga kekuningan.
  3. Masukkan daging yang telah dihawas dengan bahan yang dikisar.
  4. Masak sehingga kering dan pecah minyak (lebih kurang sejam). Kacau sekali-sekala supaya tidak hangit.
  5. Setelah pecah minyak, masukkan santan dan asam keping.
  6. Sekali lagi masak sehingga kering dan pecah minyak (jugak lebih kurang sejam). Kacau sekali-sekala supaya tidak hangit.
  7. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Taburkan daun kunyit dan kacau biar rata.
  8. Bila dah pecah minyak, maka siaplah rendang daging yang sedap ni... so, lebih kurang perlukan 2 jam atas api utk masak resipi ni...

2 comments:

Ayu Ikhwani said...

Sy pun tak penah masak rendang sendiri =)

Azila Azmi said...

kan... biasanya mak2 kita yg masak rendang kan... syukurlah masa buat tu menjadi... Kalau ayu nk try, ikut la resipi ni... inshaAllah, sedaaappp... :)