Resipi ni rujuk buku "ANEKA MASAKAN INDIA". Kalu ikut kan resipi asal, kena pakai serbuk kari Masala dan garam masala. hubby p la carik kt kedai mamak/india kt area presint 9 ni... tp smua kedai x de jual serbuk kari masala ni. diorang kata bleh je pakai serbuk kari udang/ketam sbg ganti. Serbuk kari udang/ketam ada la kt rmh... So, aku dgn jayanya mengolah resipi ikut citarasa aku la... garam masala tu aku x buh pun
Bahan2:
1kg sotong basah
100ml air
1 sudu makan kari masala. (kalau x ada, kari udang/ketam pun boleh)
2 sudu makan serbuk cili (kalu nak pedas, boleh masukkan lebih)
2 biji cili merah – dihiris serong
2 biji cili hijau – dihiris serong
2 biji ubi kentang – dipotong kecil
½ sudu kecil garam masala (kalau x de, x yah buh pun x pe)
Daun kari
Minyak masak
Garam & gula pasir secukup rasa
Bahan A (dikisar/ditumbuk bersama):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Cara membuat:
- Sotong dibersihkan dan dipotong bulat
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
- Tumis bahan A dan daun kari.
- Masukkan serbuk cili, serbuk kari dan air*
- Bila dh garing, masukkan sotong.
- Kemudian, masukkan garam, gula, ubi kentang, cili merah, cili hijau.
- Kacau rata, tutup api dan siap untuk dihidang.
*petua: gaulkan dahulu serbuk kari, serbuk cili dan air supaya mudah larut
2 comments:
hmmmm leh try ni... suami pun suka makan sotong... heheh
sila2... senang je buat ni! :)
Post a Comment