Ads 468x60px

Pages

Thursday, September 17, 2009

SAMBAL TUMIS IKAN KERISI



Aku mmg suka makan sambal tumis... tak kisah la sambal tumis apa.. janji warna merah... tp my hubby x brp suka kalu makan slalu sangat. aku kalu hari2 sambal tumis pun x pe...

masak sambal ni utk habiskan stok sblum brcuti raya. tnggal 3 ekor dlm peti ais. cukup la utk kami bertiga (aku, hubby & baby sitter). siap boleh mkn utk brbuka & sahur lagi...

untuk masak sambal tumis, aku suka pakai gula gerek (org kedah panggil nama ni, x tau la nama lain). mcm gula kabung dan gula melaka gak... bentuk bulat & nipis, keras, warna coklat gelap.

Bahan2:
3 ekor ikan kerisi
5 sudu besar cili kisar
Air asam jawa
200ml air
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Minyak masak
Gula gerek
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Bahan A (ditumbuk bersama)
3 ulas bawan merah
1 ulas bawang putih
Sedikit belacan

Cara membuat:
  1. Ikan kerisi dibersihkan. Gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng ikan hingga separuh garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
  4. Tumis bahan A hingga naik bau.
  5. Kemudian masukan cili kisar.
  6. Bila dh mendidih, masukkan sedikit air perahan asam jawa dan air.
  7. Kemudian, masukkan gula gerek dan garam sesedap rasa.
  8. Apabila sambal telah hampir masak, masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
  9. Masukkan bawang besar. Kacau rata, tutup api.

2 comments:

RancakDiSitu said...

yang ni macam lazat je! nyum2 cicah roti plak tu adoiyai

Azila Azmi said...

dh cuba buat ke belum? try la buat... senang je...