Ads 468x60px

Pages

Monday, September 19, 2011

Roti Jala (Roti Kirai)


Resipi ni jugak dari my mom. Orang utara panggil roti kirai... tp bahasa bukunya roti jala... First time cuba buat masa bulan puasa baru ni. Asal mmg x plan nk buat pun. nak gi buka puasa kt rumah my cousin. tanya dia masak apa? dia kata dia masak kari daging. lps bgtau my hubby, dia request suruh buat roti jala utk dimakan dgn kari daging tu. serta-merta call my mom mintak resipi. rupanya senang sgt nk buat roti jala... dh lama nk cuba buat... tp x de keyakinan diri.... takut tak menjadi. ntah kenapa, masa tu nk jugak try buat... tawakkal je la... dan akhirnya menjadi jugak... suka tengok my hubby & my cousin makan dgn berseleranya...

then, balik kg raya baru ni, sehari sblum raya, buat jugak roti jala ni kt rmh my MIL... my MIL punya puji kata sedap dan cantik rupa roti jala yg saya buat... bangga jugak la kan... :)

asal resipi my mom, dia suruh masukkan tepung kastard utk bg warna kekuningan. masa 1st time buat tu, sy ikut la.. tp nmpak tak berapa menarik. sy masukkan sikit serbuk kunyit... ha... baru nmpak menarik. so, kesimpulannya, kalau x de tepung kastard, guna serbuk kunyit pun x pe... tp jgn byk sgt... 

sesapa yg tgh cari resipi ni, try la buat... insyaAllah, menjadi dengan jayanya...

Bahan2:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar majerin/mentega (planta atau buttercup)
3 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil tepung kastard (atau secubit serbuk kunyit) - untuk bagi nmpak kekuningan
Secubit garam
Sedikit minyak utk elakkan kuali melekat

Cara membuat:
  1. Pecahkan telur dalam satu bekas, kacau biar sebati (mcm nk buat telur dadar tu... )
  2. Dalam bekas yang besar sikit, masukkan tepung, majerin, telur yang telah dikacau, garam dan serbuk kunyit
  3. Masukkan air secawan demi secawan sambil kacau
  4. Gaulkan semua bahan supaya rata dan tidak berketul
  5. Blend semua bahan tersebut
  6. Biarkan selama 1jam (supaya bancuhan tepung tersebut sebati)
  7. Panaskan kuali leper. Letak sedikit minyak (cuma rata-ratakan je minyak tu)
  8. Masukkan  bancuhan tepung ke acuan (loyang)
  9. Kirai bancuhan tepung tersebut. Tutup kuali.
  10. Dalam 1minit, angkat roti jala tu, letakkan pada piring/pinggan/apa2 barang yang rata untuk dilipat/gulung. 
  11. Siap... (bancuhan ni adalah untuk anggaran 40biji)

    Inilah kerja tangan saya... (gambar2 ni rujuk kepada steps di atas)
    Langkah 1-4: Campurkan semua bahan dan gaulkan Langkah 5: Blend semua bahan
    -- --
    Langkah 8: Masukkan bancuhan tepung ke acuan (loyang) Langkah 9: Kirai
    -- --
    Langkah 10: Letakkan pada piring secara
    terbalik untuk digulung
    Langkah 11: Siap...

    3 comments:

    Nafisya Ismail said...

    pandai k.zila masak.. hehee

    panggil je saya.... Diamieza said...

    akak, kiter dah follow blog akak sila la follow lak blog kiter ye ..thankz

    Azila Azmi said...

    oh, baru perasan la ada org komen kt cni.... hehehe... x brp nk rajin update blog ni,sbb tu yg x perasan...

    nafisya, x de la rajin sgt masak... sekali-sekala masak menjadi, tu yg nk share kt blog ni... kot2 ada yg nk cuba... jugak bleh jd rujukan sendiri sbb kadang2 lupa resipi sendiri..;)

    diamieza, akak dh jd follower awk jugak.. ;)