Bahan2:
3 ekor ikan bawal hitam
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar cili kisar
2 biji buah tomato - dibelah 8
100ml air
Daun salad (untuk hiasan)
Gula pasir secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam halus
Garam kasar (untuk cuci ikan)
Bahan Untuk Menumis(ditumbuk bersama)
3 ulas bawang putih
3 ulas bawan merah
Cara membuat:
- Ikan bawal dibersihkan. Lumurkan dengan garam besar dan dibilas bagi menghilangkan bau hanyir. Toskan.
- Ikan bawal dilumurkan dengan garam dan kunyit. Biarkan seketika.
- Goreng ikan dalam minyak penuh hingga ¾ masak. Angkat dan ketepikan
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali lain. Masukkan bahan untuk menumis. Tumis hingga garing & naik bau.
- Masukkan cili kisar. Masak sementara. Masukkan sedikit air.
- Masukkan sos cili dan sos tomato.
- Masukkan ikan bawal yang telah digoreng. Ratakan kuah (sos) pada ikan. Biarkan sementara.
- Kemudian masukan buah tomato. Siap masak, tutup api.
- Dalam pinggan untuk hidang, susun daun salad mengililingi pinggan. Kemudian letakkan ikan bawal bersama sos.
- Siap untuk dihidang...
3 comments:
Salam.. Macam kenal jer..
Ni anak pak ngah erk?
salam... maaf la, baru perasan ada komen ni... maklumlah, x rajin nk update blog... hehehe...
a'ah... akak anak pakngah azmi. zira ni ex-almashoor kan? keja mana skrg? akak kt putrajaya
..ptg ni nak cube try masak mcm cara kat atas tu...mudah2an menjadi...
Post a Comment