Ads 468x60px

Pages

Monday, August 24, 2009

DAGING MASAK MERAH ALA-ALA MAMAK

Daging masak merah ala2 mamak ni dihasilkan pada 15/08/09 yang lepas. Resipi ni di'ciluk' dari buku resipi "KOMPILASI MASAKAN DAGING" dan diolah ikut suka ati aku... asalnya resipi daging masak merah ja... dh tu, aku olah2 bg jd mcm rasa ala2 mamak dgn tambah daun kari, jintan manis & cili padi. yg boleh terlintas di fikiran nk tambah daun kari ni sbb saja check stok barang dlm peti ais, terjumpa daun kari ni... so, cuba la masak ikut citarasa sendiri. Ikutkan resipi asal ni, x perlu rebus daging dulu. tp aku saja rebus daging dulu bg empuk supaya x la perlu tumis lama sangat

Bahan2:
300 gm daging – dipotong nipis
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cili kisar
1 sm halia – dihiris halus
5 biji cili padi (kalu nak lebih rasa pedas la… )
Air rebusan daging
Daun kari
Jintan manis
Minyak masak
Gula pasir dan garam secukup rasa

Bahan A (dikisar/ditumbuk bersama):
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara membuat:
  1. Daging dibersihkan dan direbus agar mudah lembut
  2. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
  3. Tumis bahan A, halia, jintan manis dan daun kari hingga naik bau.
  4. Masukan cili kisar dan masak hingga naik minyak
  5. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, air rebusan daging, cili padi
  6. Masukkan daging yang telah direbus
  7. Kemudian, masukkan garam dan gula pasir.
  8. Masak hingga daging empuk
  9. Kacau rata, tutup api dan siap untuk dihidang.

0 comments: