Bahan2:
300 gm daging – dipotong nipis
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cili kisar
1 sm halia – dihiris halus
5 biji cili padi (kalu nak lebih rasa pedas la… )
Air rebusan daging
Daun kari
Jintan manis
Minyak masak
Gula pasir dan garam secukup rasa
Bahan A (dikisar/ditumbuk bersama):
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara membuat:
- Daging dibersihkan dan direbus agar mudah lembut
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
- Tumis bahan A, halia, jintan manis dan daun kari hingga naik bau.
- Masukan cili kisar dan masak hingga naik minyak
- Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, air rebusan daging, cili padi
- Masukkan daging yang telah direbus
- Kemudian, masukkan garam dan gula pasir.
- Masak hingga daging empuk
- Kacau rata, tutup api dan siap untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment