- Ikan bilis - cuci bersih, toskan
- Cili api (segenggam)
- 1ulas bawang besar - utk blend
- 1ulas bawang besar - potong utk tabur
- 3ulas bawang putih
- Gula secukup rasa (4-5 sudu)
- Asam jawa adabi
- Air
- Minyak
- Secubit garam*
Cara:
- Goreng Ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyak.
- Blend 1ulas bawang besar+putih, cili api, gula dengan sedikit air.
- Tumiskan semua bahan yang telah diblend. Tambah air.
- Masukkan sedikit asam jawa adabi. Masak sehingga hampir kering.
- Masukkan bawang besar yang dipotong separuh bulat. Kacau utk ratakan.
- Tutup api. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng.Gaul biar rata. Siap.
- Masukkan dlm bekas kedap udara. Boleh bertahan seminggu. (Tapi biasanya sekali hidang je dh habis encik suami meratah).
*rasakan masin ikut sesedap rasa. Jika ikan bilis dh rasa masin, tak perlu tambah garam.
0 comments:
Post a Comment