Aku mmg suka makan sambal tumis... tak kisah la sambal tumis apa.. janji warna merah... tp my hubby x brp suka kalu makan slalu sangat. aku kalu hari2 sambal tumis pun x pe...
masak sambal ni utk habiskan stok sblum brcuti raya. tnggal 3 ekor dlm peti ais. cukup la utk kami bertiga (aku, hubby & baby sitter). siap boleh mkn utk brbuka & sahur lagi...
untuk masak sambal tumis, aku suka pakai gula gerek (org kedah panggil nama ni, x tau la nama lain). mcm gula kabung dan gula melaka gak... bentuk bulat & nipis, keras, warna coklat gelap.
Bahan2:
3 ekor ikan kerisi
5 sudu besar cili kisar
Air asam jawa
200ml air
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Minyak masak
Gula gerek
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Bahan A (ditumbuk bersama)
3 ulas bawan merah
1 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Cara membuat:
- Ikan kerisi dibersihkan. Gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit.
- Goreng ikan hingga separuh garing. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
- Tumis bahan A hingga naik bau.
- Kemudian masukan cili kisar.
- Bila dh mendidih, masukkan sedikit air perahan asam jawa dan air.
- Kemudian, masukkan gula gerek dan garam sesedap rasa.
- Apabila sambal telah hampir masak, masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
- Masukkan bawang besar. Kacau rata, tutup api.
2 comments:
yang ni macam lazat je! nyum2 cicah roti plak tu adoiyai
dh cuba buat ke belum? try la buat... senang je...
Post a Comment